Subsidies batterijen zonnepanelen: hoe werkt dat?

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dat geldt ook voor thuisbatterijen. Met deze batterijen kunt u de extra zonne-energie eenvoudig opslaan. Bijvoorbeeld om op een later tijdstip te kunnen gebruiken. De hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden is afhankelijk van de batterijcapaciteit.

Om dit initiatief te stimuleren, heeft de Vlaamse regering een premie toegekend. Deze subsidie is aan te vragen tot en met 31 december 2021. Het aanvragen van deze premie voor batterijen van zonnepanelen is lonend. De subsidie bedraagt namelijk maar liefst € 250 per kWh met een maximum tot € 3.200 per aansluiting.

Dat komt al snel neer op een investeringsvergoeding van 35%. Maar hoe zit dat eigenlijk met de subsidies en premie voor batterijen van zonnepanelen? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan en op welke manier kunt u deze premie voor thuisbatterijen van zonnepanelen aanvragen? In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten.

Hoe hoog zijn de subsidies voor thuisbatterijen?

Als u de energie die wordt opgewekt door uw zonnepanelen efficiënt wilt kunnen opslaan, heeft u zonnebatterijen nodig. Deze opgeslagen energie kunt u op een later tijdstip gebruiken. Bijvoorbeeld voor huishoudelijke apparatuur, maar ook als noodstroom. Een hoge energiefactuur is daarmee voorgoed verleden tijd. Na uw investering in een thuisbatterij voor zonnepanelen, komt u mogelijk in aanmerking voor een aantrekkelijke premie.

Als u kiest voor een thuisbatterij voor zonnepanelen met een standaard capaciteit van 8 kWh, dan kan deze subsidie al snel oplopen tot een bedrag van € 2.000. De Vlaamse regering vergoed namelijk € 250 per kWh. Dat maakt het aanvragen van een subsidieregeling voor zonnebatterijen zeer de moeite waard. Om in aanmerking te komen voor deze premie op thuisbatterijen, moet u aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen.

Thuisbatterijen zonnepanelen premie: aan deze voorwaarden moet u kunnen voldoen

Om in aanmerking te komen voor deze aantrekkelijke vergoeding voor het thuisgebruik van zonnebatterijen, moet u aan een aantal voorwaarden en kenmerken kunnen voldoen:

  • De premie is alleen beschikbaar voor natuurlijke personen. De subsidies voor zonnepanelen batterijen worden dus niet uitgekeerd aan instellingen, bedrijven of instanties.

  • Het laten installeren van een digitale meter is verplicht. De afname en het verbruik van netstroom kan op deze manier afzonderlijk van elkaar worden gemeten.

  • De thuisbatterij moet worden aangesloten op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en worden geïnstalleerd door een erkend installateur.

  • De subsidies op batterijen voor zonnepanelen zijn alleen toepasbaar op zoutwater- of lithiumbatterijen met een tweerichtingscommunicatie.

  • Nadat de thuisbatterij voor zonnepanelen is geïnstalleerd, moet deze worden gekeurd. De batterij moet namelijk aan de AREI-normen voldoen. Het keuringsrapport moet specifieke kenmerken bevatten zoals:
  • Merk en type van de thuisbatterij
  • De opslagtechniek en de wijze van installatie
  • Capaciteit en vermogen van de zonnebatterij (kWh)

De thuisbatterij moet vervolgens ook worden aangemeld bij de netbeheerder. Dat kan via de website van Fluvius. Houd er rekening mee dat de thuisbatterij voor zonnepanelen minstens 10 jaar in werking moet blijven, wilt u in aanmerking komen voor de geldende subsidieregeling.

  • Om in aanmerking te komen voor de premie batterijen voor zonnepanelen, moet u in het bezit zijn van een decentrale productie installatie. Dat kan een windturbine zijn, maar bijvoorbeeld ook een fotovoltaïsche zonnepaneel met een capaciteit tot maximaal 10 kWh. Het gebruik van een omvormer tot dit vermogen is ook toegestaan.

  • De batterijen moet in ieder geval in het jaar 2021 worden of zijn geplaatst. De premie voor deze zonnepanelen batterijen kunt u aanvragen tot 31 december 2021.

Subsidie aanvragen voor thuisbatterijen van zonnepanelen

De premie voor zonnebatterijen kan tot 3 maanden na de eindfactuur (en tenminste voor 31 december 2021) worden aangevraagd. Deze aanvraag moet compleet worden gemaakt met een afschrift van de originele factuur, alsook een ondertekende verklaring van een erkend installateur. Dit rapport moet ook zijn voorzien van de technische specificaties van de thuisbatterij. Daarnaast moet de aanvraag ook een attest en keuringsrapport van Fluvius bevatten. Heeft u vragen over het aanvragen van deze premie of het laten installeren van thuisbatterijen voor zonnepanelen? Uw erkend installateur beantwoord uw vragen graag.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws